Blog

מה חייבים לדעת לפני שחושבים בכלל על יבוא של מוצרים לארץ?

Posted on January 16, 2016 by Julian Simor in Other with 4 comments.

אין כמעט אחד שלא טייל בחו"ל, ראה משהו ואמר:”אם מישהו היה מביא את המוצר הזה לארץ הוא היה מיליונר...” למען האמת המציאות טיפה יותר מורכבת, אבל בהחלט אפשרית.(!) מלבד מה מותר ומה אסור בכלל ליבא, נציג את התהליך באופן פשוט כדי שאם חשבתם פעם להתחיל וליבא מוצרים לארץ תוכלו להתחיל בתהליך עם מעט יותר ידע והרבה יותר הבנה.

ראשית-למי מתאים להיות יבואן? תשובה:כולם. כמעט... אם מצאתם מוצר ייחודי, או חדשני או שפשוט באמת צריך אותו בארץ ואף אחד עדיין לא גילה אותו, יש לכם נקודת התחלה לא רעה בכלל.

1. מה בכלל מותר ליבא לארץ ומה אסור?

יש רשימה ארוכה של מוצרים שהמדינה אוסרת על ייבוא, בגדול כל אותם המוצרים אשר עשויים לפגוע בכלל כגון מכונות הימורים, או מוצרים מסוכנים מבחינת הפוטנציאלם שלהם לשמש למטרות טרור או ירי או שהינם מוצרים שהם מתקלחים. בנוסף מוצרי אלקטרוניקה הזוללים חשמל או מוצרים שבתהליך הפיתוח שלהם נוסו על חיות.

דוגמאות למוצרים אסורים ליבוא:

  1. זיופים וחיקויים של כסף .

  2. כרטיסי הגרלה.

  3. סכין, למעט אולר ולמעט סכין שנועדה לשמש במקצוע, במלאכה, בעסק, לצורכי בית, או למטרה כשרה אחרת.

  4. משבש מד מהירות לייזר.

  5. כלי ירייה דמוי עט, או דמוי אקדח הזנקה, או המופעל בגז, וכדומה.

  6. מכל גז מדמיע, שצורתו צורת כלי ירייה.

  7. משחקים אסורים.

  8. חומרי נפץ וחומרים מתלקחים, יצורים חיים כגון: נחשי צפע, וטובין מסוכנים דומים.

  9. כלים מן הסוג המשמש להכנת סם מסוכן או לצריכתו.

  10. כלים בהם כדי להסית לאלימות, לטרור או לגזענות.

  11. ציוד תקשורת כגון טלפונים ולפונים סלולרייםאסורים ליבוא ללא אישור משרד התקשורת.

  12.  

  13.  

  14. 2. מה . מה בכלל מותר ליבא לארץ ומה אסור?

  15. יבוא מקביל באופן עקרוני אינו אסור על פי חוק. קיימים קשרים בין היצרנים ליבואנים גדולים בארץ המגבילים את יכולת הפעולה של יבואן המעונין להתחרות ביבואן קיים. באופן עקרוני המדינה דווקא מעודדת שוק של יבוא מקביל – כששמטרה הינה הגברת התחרותיות ומניעת מונופול על מוצר מסוים. צריך לבחון את מידת המקוריות של המוצר-האם לא מדובר בזיוף...

  16.  

  17. בהנחה שלא מדובר על בלעדיות עם יצרן מסוים או שיתוף פעולה עמוק לא תהיה בעיה לרכוש תמורת תשלום את המוצרים אותם תרצו לייבא, מנגד...אם תבחרו לנסות לייצר בלעדיות בהפצה מהיצרן עצמו היצרן יבקש לבחון את מידת היכולת שלכם להפיץ בפועל את המוצר, לרבות יכול כלכלית, ניסיון בסוג מסוים של מוצרים זה ועוד כהנה וכהנה שאלות שמטרתן לבחון את יכולת המכירה של אותו המוצר.ייתכן מצב לפיו היצרן בחו"ל ירצה לקבל אומדנים והערכות בנוגע לגודל השוק בארץ ואת מידת התחדרותיות.

  18.  

  19. 3. הגדרת הפעילות מול היצרן:

  20. האם אנו מפיצים את הסחורה-כלומר קונים פיזית את הסחורה ונוטלים סיכון ואחריות של הפעילות מול הלקוחות בארץ-סיכוי להרוויח יותר גדול יותר. סוכן לעומת זאת מסתכן פחות, סוכן רק מקשר בין היצרן ללקוח וגוזר קופון כאחוז מוסכם מהמכירות.

 

4. בלעדיות-

בעקרון בלעדיות תינתן למפיץ מהיצרן תחת התחיבות לרכוש מינימום מוגדר של פריטים כל תקופת זמן. נהוג לקנוס את המפיץ במידה ולא עמד במינימום הנדרש מטעם היצרן ולכן חשוב להעזר בעו"ד לבחון התקשרות מסוג זה.

 

5. אחריות ושירות –

 חייבים לבקש מהיצרןאחריות שתינתן ללקוח –יכולת לשלוח מוצרים פגומי אספקה של חלקי חילוף, יכול לשלוח מוצרים פגו ובכלל זה החלפה של מוצרים פגומים, תיקומוך מאוד בשל חוסר היכולת שלנו לתמוך ברוכשים שרואים בספק כתובת לכל בעיה הנוגעת למוצר שנרכש.

 

6. מתי משלמים ליצרן על הסחורה?

 אנו כיבואנים רוצים לדחות את התשלום לספק רק לאחר שהמוצר הגיע אלינו לארץ, מצד שני היצרן יפחד שלא נשלם לו עבור המוצרים שקיבלנו ממנו...מה עושים?מקובל מאוד לייצר LOC-LETTER OF CREDIT לפיו ישנה התיחבות של הבנק של היבואן להסדיר את נושא התשלום על פי התמורה המוסכמת כשהתקימו תנאים מסוימים של המסירה-לרב כאשר הסחורה עוזבת הת הנמל ממנו מגיעה הסחורה.

 

7. מה קורה לאחר שהמוצר הגיע פיזית לארץ?

בזמן יבוא של מוצרים גדולים ניתן ורצוי להתשמש בשירותיהם של עמילי מכס אשר מסייעות ליcבואן בתהליך של שחרור המוצרים מול הרשויות.

 

תשלום של מיסים-מס קניה ומכס. קביעת שיעור מס הקנייה על מוצר כלשהו נקבע על פי סוג הסחורה, ערכה ומדינת המקור ממנה הגיע, יש אפשרות להמנע מתשלום מכס כאשר היבוא מגיע ממדינות שיש עימם הסכמי סחר בין לאומים.


  אם יש צורך באישור רגולטורי כגון משרד הבריאות יש צורך להמציא אישור זה.

 

 קבלת תקן על פי רשימה של מוצרים ממכון התקנים הישראלי. ישנם סוגים שונים של תקנים לרבות תו איכות, תו ירוק , תו בטיחות. רק לאחר קבלת האסמכתא ישנו אישור לפי ניתן יהיה לסמן את המוצר באופן המצביע על איכותו ואישור קבלת הגושפנקה ממכון התקנים הישראלי.

 

על פי חוק הגנת הצרכן יש צורך לסמן מוצרים הנמכרים בארץ באופן שיכלול את שם המוצר, זהות היצרן, שם היבואן. איכות המוצר(סוג א, מחודש, סוג ב) בנוסף יש צורך בציון של הוראות ספציפיות הרלבנטיות למוצר.